Chipsy to przekąska, która bywa często wybierana do piwa oraz jako samodzielne małe co nieco. Z czego się je produkuje oraz jakie wartości odżywcze można w nich znaleźć?

Jak powstają chipsy?

Chipsy produkuje się z masy ziemniaczanej lub z innych warzyw, które najczęściej smaży się później w głębokim oleju. Dla osób liczących kalorie, powstały również nowe metody wytwarzania tej przekąski. Bywają one zatem gotowane w technologii mikrofalowej, a następnie opryskiwane niewielką ilością tłuszczu roślinnego.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w chipsach?

W chipsach występują w głównej mierze tłuszcze nasycone oraz łatwo przyswajalne przez nasze organizmy węglowodany. W niewielkich ilościach pojawiają się również białka i błonnik.

Ile kalorii mają chipsy?

Produkcja chipsów oraz ich skład determinują ich wysoką kaloryczność. 100 gramów chipsów zazwyczaj to około 550 kcal. Dlatego też nie nadają się one na przekąskę dla osób, próbujących się odchudzać lub dbać o zdrowe odżywianie się. Różnice w ilości kalorii pojawiają się też w zależności od rodzaju posypki z ziół lub soli.